Folyo Yapışkanı Nasıl Temizlenir?

Folyo Yapışkanı Nasıl Temizlenir?

Folyo yapışkanı temizleme başlı başına büyük emek isteyen bir iştir. Folyoyu sökmüşsünüzdür ama altında yapışkanı kalmıştır. Bu durumu sadece yaşayanlar bilir. Uzun yıllar orada yapışık kalmış folyonun yapışkanı öyle kolayca çıkacak tarzdan değildir. Reklam ve tabela ile uğraşanlar bunu az çok biliyor ve herkes kendisine göre bir çözüm yöntemi buluş durumda, bu yöntemleri biz de sizin için derledik.

Ne yaparsanız yapın bazı yöntemleri uygulamadıkça o yapışkanı oradan çıkarmak imkansızlaşır. Hep birlikte folyo yapışkanı temizleme yöntemlerine bakalım.

Yapışkan Temizleme Yöntemleri

Isıtarak Temizleme

Herkesin aklına kolayca gelebilecek bir yöntem, ısı yöntemiyle yapışkan yüzeyi yumuşatıp bezle silmeye çalışmak işe yarayabilir. Eğer folyo yapıştırılmış yüzeyde taşlaşmış şekilde inatçı yapışkan yoksa bu yöntem sizin işinizi görecektir. Isı tabancasını yapışkan yüzeye yakın şekilde tutarak yüzeyin ısınmasını sağlayabilir sonrasında yapışkanı sökmeye çalışabilirsiniz.

Bu yöntemi kombin yaparak nasıl kullanabileceğinizi birazdan anlatacağız.

Tiner Yöntemi

Türkiye’de açık hava reklamcılarının en sevdiği yöntem olarak bunu sayabiliriz. Tinerin çözücü yapısını kullanarak yapışkanı ortadan kaldırmak evet mümkün, ancak tinerin kullanım amacı bu değildir, dolayısıyla sizin istediğiniz performansı vermeyecektir yada kötü sonuçlara neden olacaktır.

Bazı kullanıcılar tinerin yanında benzin de kullanmaktadır.

Kazıma Yöntemi

Baktınız hiçbir şey işe yaramıyor, elinize bir spatula aldınız ve yapışkanı kazımaya başladınız. Peki bu yapışkan bir arabanın üstündeyse? Kazıma yöntemi kaba işler için önerilir, cam folyolarında etkilidir. Özellikle cam folyolarını maket bıçağı ile çıkarmak reklamcıların sıkça kullandığı bir yöntemdir. Tek kötü yanı uygulama yapılacak alan büyükse, zaman alacak olmasıdır.

Araç kaplama folyolarını sökmek için kazıma yöntemi kullanılamaz. Sadece plastik ragle ile yumuşak hareketlerle kazıma yapılabilir ancak onu yaparken dahi dikkatli olmak gerek, zira aracın boyasına zarar verdiğinizde bunun geri dönüşü yoktur, tek çare boyama kalıyor.

Sıcak Su Yöntemi

Isıtma yöntemine benzer şekilde yapışkanın yumuşaması için sıcak su ile yıkamak işe yarayan yöntemlerden biridir. Gölge bir yerde hafif hafif sıcak su ile ıslatarak yapışkanı yumuşattıktan sonra silinerek yapışkanı ortadan kaldırmak mümkün olabilmektedir. Ancak daha önce dediğim gibi uzun yıllar aracın üstüne yapışmış folyoyu bu şekilde kaldırmak zor olacaktır. Eğer folyo yeniyse ve kaliteli bir folyo seçilmişse sıcak su ile temizlemek uygundur.

Bu yüzden reklamcılara her seferinde kaliteli folyo kullanmalarını öneriyoruz, fiyat odaklı düşünmek uzun vadede tüketiciye zarar olarak yansımaktadır.

Yakarak Temizleme Yöntemi

Etkili ama tehlikeli bir yöntem olan yakarak temizlemek çok az reklamcının kullandığı bir metod. İspirto veya başka yanıcı madde folyonun üzerine püskürtülerek yapılır, ardından alev tabancasıyla folyo yakılır ve folyonun anlık alev alması ile folyo sökülür. En tehlikeli yöntem budur ve asla tavsiye edilmemektedir. Kendi aracı olan kişiler bunu yapabilir, ancak araç kaplama atölyesinde müşterinin aracında bu yöntemi uygulamak çok sakıncalıdır.

Dolayısıyla bu yöntemi kullanan aracı önemsemeyen, aracın tamamen alev alacağını düşünmeyen çok nadir reklamcılar bulunmaktadır.

Temizlik Solüsyonu

Avrupa standartlarında temiz ve kolay folyo yapışkanı temizlemek için solüsyon kullanmak şarttır. Folyo yapışkanı temizlemek için en etkili yöntem olarak sayılır. Solüsyonun yapışkanlı yüzeye uygulanması ve bir süre bekledikten sonra kimyası bozulan yapışkanın bez ile silinerek temizlenmesi hem aracı korur hem de size zamandan tasarruf sağlar.

Merken Temizlik Solüsyonu folyo yapışkanı temizlemek için üretilmiştir ve alanında en iyisidir. Yapışkan kalıntısı temizlemek için alternatif yöntemleri denemekle zaman kaybetmeyin, Merken Temizlik Solüsyonunu size en iyi sonucu sunar.

12 thoughts on “Folyo Yapışkanı Nasıl Temizlenir?”

  1. Merhabalar, aracına sadece ön kaput ta film uygulaması yaptırdım, üzerinden 1.5 sene geçti bozulmalar başladı, Pandemi nedeniyle de gidemedim. Geçenlerde gittim sanki suç benimmiş gibi saçmaladı sık yıkanmamış üzerinde kir kalmış gibi hikayeler, tartıştık ve çıktım. Kendim sıcak su dökerek söktüm fakat bazı yerlerde yapışkan madde kaldı, gazyağı, etiket sökücü, tiner gibi malzemelerle ufak denemeler yaptım ama çok az başarılı oldum, sizdeki bu ürün boyaya zarar vermeden bu maddeyi temizler mi? Ayrıca nasıl temin ederim. Teşekkür eder sağlıklı günler dilerim

Yorum bırakın