Folyo Kaplama Nasıl Yapılır?

Folyo Kaplama Nasıl Yapılır?

Folyo kaplama kolay bir işlem midir? Hem araç kaplama, hem cam filmi kaplama işlerini hepimiz yapıyoruz, peki bunlar için doğru soruyu sorduk mu?

Son zamanlarda daha da popüler hale gelen araç kaplama uygulamaları sonucunda pek çok firma piyasaya girdi ve araç kaplama işlerini üstlendi. Elbette bu durum yapılan işin kalitesini ne ölçüde etkiledi sorunsalının da ele alınması gerekmektedir.

Usta araç kaplamacıların değerinin daha ön plana çıktığı bu günlerde bu işe yeni başlayanlara bu işin teorisini anlatmak gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’de bu konudaki kaynakların yetersiz olması sektörel gelişimin de önünü kapatmaktadır, biz, titiz işçiliğin değer gördüğü bir sektör yaratmak için elimizden geleni yapmaktayız.

Açık Hava Reklamcılık Devrimi

Teknoloji geliştikçe tüketici ürünlerinde de gelişmeler yaşanmakta, insan becerisinin önemi daha da azalmaktadır. Zira gelişimler her zaman işleri kolaylaştırmaya yönelik olmuştur.

Uzun yıllar reklamcılıkla uğraşan kişiler rahatlıkla anlarlar, folyo kaplamak eskiden oldukça zor bir işti ve yüksek beceri gerektiriyordu. Hava kabarcıkları, folyo katlanmaları, yapışmama, folyo patlaması gibi durumları o zamanlar herkes bilir.

Yeni çıkan folyolara baktığımızda bu sorunların hepsini çözülmüş görünüyor. Günümüzde hava kanallı cast folyoları, yüksek tutunma kabiliyeti, mıknatıslı folyolar, yırtılma mukavemeti, metalik chrome renkler, kolay pozisyonlama, yüksek esneklik gibi özelliklere sahip ürünler hemen her yerde bulunuyor.

Aynı gelişim araç kaplamada da yaşandı. Araç kaplayarak renk değişimi aslında çok yeni bir kavram, renk değişimi için boya kullanılması yaygın bir yöntemdi, araç üzerine reklam folyosu yapıştırmak trend hale geldiğinde bunu renk değişimi için de kullanmaya başladılar. Ülkemizde cast folyo araç kaplama çok daha yeni, ancak güzel işlerin çıktığını da söylemek gerek.

Tüm bu gelişime baktığımızda yeni iş fikirlerinin, istihdamların artması, işlerin hızlanması ve yapılan işin kalitesinin ortaya çıkması açık hava reklamcılık alanında devrime yol açtı.

Adım Adım Folyo Kaplama

 

Folyo Seçimi

Yaygın olarak baskı folyo ruloları 152 cm x 25 metre ebatlarında olup markasına göre özellikleri ve renkleri değişmektedir. Hangi iş için kullanılacağına karar verilip cast, one way vision, transfer folyo, cam filmi tiplerinden seçim yapmak gerekmektedir. Hepsinin kullanım amacı farklı olup o işler için özel olarak üretilmiştir.

Dolayısıyla araç kaplamak için klasik baskı folyosu kullanmak doğru değildir. Bu baskı folyolarının esneklik ve yırtılma mukavemeti düşük olduğu için eğimli yüzeylerde kullanılmamaktadır.

 

Temizlik

Folyonun uygulanacağı yer mutlaka temizlenmelidir. Aksi halde tam yapışma sağlanamaz ve uygulamanızın ömrü çok kısalır. Yüzeydeki yağ, kir ve toz tabakasının temizlenmesi tutunma mukavemetini maksimum seviyeye çıkarabilir.

Yüzey temizliği için üretilmiş solüsyonlar ve temizleyiciler kullanılması çok önemlidir. Diğer kimyasallarla temizlik yapıldığında tozlardan arındırabilir ancak yüzeyde kalan kendi kimyasalı folyonun yapışkanını bozabilmektedir.

En iyi sonucu almanız için Merken Temizlik Solüsyonunu öneririz.

 

Kaplama İçin Hazırlık

Eğer araç kaplama işindeyseniz aracın sökülebilir parçalarını sökmek ve aracı hazır hale getirmek size zaman kazandıracaktır. Diğer işler için yapılması gereken rutin hazırlık işleri ise folyoyu hazırlamak ve gerekli araç gereçleri bulundurmaktır.

Bazı kaplamacılar işe başladıktan sonra raglesinin olmadığını veya yanında maket bıçağını getirmediğini fark etmektedir. Bütün hazırlığın çöp olmaması için araç ve gereçleri hazır bulundurmak önemli bir nokta.

Araç kaplama işinde biraz mekanik bilmeniz gerekiyor, tampon, dikiz aynaları ve kapıların sökümü göründüğü kadar kolay olmayabilir.

 

Uygulama Planlaması

Bu süreç özellikle araç kaplama işlerinde büyük önem taşınmaktadır, çünkü yanlış bir uygulama sonrasında folyonun kullanılamaz hale gelmesi muhtemeldir. Cast folyosunun yüksek maliyetli olması nedeniyle yanlış planlanmış işler size pahalıya patlayabilir.

 

Yapıştırma

En önemli bölüm yapıştırma sürecidir. Burada söyleyeceğimiz tek şey “pratiğin önemi” olacaktır. Folyo kaplamak doğru teknikleri bilince tamamen pratiğe dayalı bir süreçtir.

Tecrübeli kaplamacıların bu konuda söyledikleri şey şunlardır;

  • Islak kaplama acemiler için iyidir, solüsyon kullanın
  • Gövdenin en düz merkezinden başlayın
  • Kenarları ölçüsüne oturtun, eğimli yüzeyleri boşverin
  • Yukarıdan aşağı yönüne ragle ile sıvayın

Esnetme

Tabi ki tek seferde kaplama işini bitirmek mümkün değil. Kıvrımlı yerler ve arada kalan boşluklar olacaktır. Isı tabancası kullanarak folyoyu esnetme ve eğimli kenarlara yapıştırmak oldukça pratik bir yöntemdir. Isı ile folyo yumuşar ve kendini salar, o nedenle ortamı da ısıtmak önemli, soğuk ortamda folyo kaplamak uygun değildir.

Kenarları ve arada kalan eğimli yüzeyleri ragle ile yapıştırdıktan sonra rötuş yapma işlemine geçilebilir.

 

Hava Kabarcıklarını Almak

Ne kadar dikkat etseniz de elbette hava kabarcıkları kalabilir, bu çok doğaldır. Korkmayın, modern kaplama folyoları hava kanallı olduğundan dolayı kabarcıkları gidermek eskisi kadar zor değildir. Folyoyu çizmeyen, akıcı bir ragle kullanarak sakince folyo üzerindeki kabarcıkları giderin.

Belki de işin en zevkli tarafı bu aşamadır. Aynı zamanda kalite kontrol yapar gibi ayrıntıları incelersiniz. Buradaki en önemli nokta kullanılan ragle seçimidir. Eğer yanlış ragle seçimi yüzünden folyoyu çizerseniz yaptığınız onca emek çöpe gidebilir.

Biz, özel keçeyle üretilmiş Birken Keçeli Ragle‘yi tercih etmenizi öneririz. Folyo üzerinde pürüzsüz akıcılık sağlaması ve ıslak yüzeylerde de kullanılması ürünü fonksiyonel kılmaktadır. Toz tutmayan özelliği ile metalik chrome folyolarda bile en üst düzey performans göstermiştir.

 

Fazla Kalan Parçaları Kesmek

Tüm işlem bittiğinde maket bıçağınız ile dışarı taşan folyo parçalarını dikkatli bir şekilde kesip uygulamayı sonlandırabilirsiniz. Bu işlemin de belli püf noktaları bulunmaktadır. Fazla bastırıldığında araç kaputunu çizme riski bulunduğundan kesme bandı kullanımı son günlerde popüler olmuştur. Araca zarar vermeden kolayca folyoyu keser, aynı zamanda hızlı sonuç almanızı sağlar.

7 thoughts on “Folyo Kaplama Nasıl Yapılır?”

Yorum bırakın